Esiintyjät kesä

LINNAJAZZ TORILLA 31.7.

Ota kiinni, Pötkönen!


Ota kiinni, Pötkönen! on vauhdikas jazzseikkailu koko perheelle. Klovni Mona Ratalahti ja laulaja Kielo Kärkkäinen hyppäävät rosvoveljesten housuihin ja näyttävät poliisimestari Pötköselle pitkää nenää Anna Pesosen (rhodes), Juho Kanervon (kontrabasso) ja Sebastian Krühnin (rummut) säestyksellä. Konsertin suomenkieliset laulut ilmestyivät vuonna 2019 Burger Trion levyttäminä, ja niitä on kuultu kesäteatterilavoilla ja lastentapahtumissa. Laulut syntyivät kun kaverukset Ratalahti ja Sami Sippolan eräänä tavallisen tylsänä talvi-iltana päättivät leikkiä Topi Kärkeä ja Repe Helismaata. Tule katsomaan miten rosvojen käy!

Marjuska Santala Quartet


Marjuska Santala Quartet: luvassa niin lämpimän kesäisen mielen kuin syvien tunteidenkin musiikkia – haikeita suomalaisia sielunmaisemia ja jazzahtavaa svengiä! 

Kokoonpanon musiikkia voitaisiin kuvata kansanmusiikin ja jazzin liitoksi monilla muilla rytmimusiikin mausteilla. Tämän tyylikkään pirskahtelevan yhtyeen ydinkokoonpanoon kuuluvat ammattimuusikot kitaristi Tommi Varjola ja laulaja-lauluntekijä Marjuska, joiden omissa sävellyksissä kuuluvat muusikoitten monipuoliset ulottuvuudet aina kansanmusiikista popahtavampaan tunnelmaan, jazziin ja klassiseenkin musiikkiin. Lopputuloksena kuuluu oma persoonallinen tapa tehdä ja kokea musiikkia, svengaten, pienillä koukuilla ja pilke silmäkulmassa; mitään tyylilajia ei kaihdeta. Yhtye on ehtinyt esiintymään kotikaupungin lisäksi paljon aina Kaustisilta Portugaliin ja Saksaan asti vaihdellen duosta kvintettiin.

Marjuska Santala Quartetin ohjelmisto koostuu omista sävellyksistä sekä huolella valituista ja sovitetuista cover-kappaleista. Ensialbumi ”Tahtoisin” julkaistiin keväällä 2018, ja levyn myötä trio laajeni kvartetiksi. Albumin äänitti Markus Ketola (mm. UMO Jazz Orchestra), joka soittaa albumilla myös rummut ja vibrafonia. Ketolan ja Varjolan lisäksi levyllä musisoivat kontrabasisti Keijo Hakala ja avausraidalla vieraileva sähköbasisti Jan-Olof Strandberg.

Lauantaina torilla kuullaan musiikkikokoonpano: Marjuska – laulu, Tommi Varjola – kitara, Keijo Hakala – kontrabasso ja Markus Ketola – rummut. Ohjelmassa sekä Tahtoisin-albumin makupaloja että uunituoretta kirpeää, keveää ja kipeääkin tarinaa kesäisiä klassikoita unohtamatta.

UJO


UJO! on kahdeksanhenkinen showbändi, jonka keulahahmona häärää Savolaisen Henkka. Luvassa siis isolla bändillä uusia ja vanhoja klassikkokappaleita, myös 20-luvun tunnelmaa saatetaan sivuta!? Laitetaan tuleen mm. Blues Brotherssii ja Brian Setzerii ja Bruno Marsii ja Maroon Faivii ja Stevie Wonderii ja Aki Sirkesaloo ja J.Karjalaista… ja ja ja… …muita bilebiisejä… Mopo rotkoon!

UJO! on siis: Henkka Savolainen: voc, Tommi Varjola: gtr, Marko Aarnio: drs, Perttu Piiroinen: bass, Pekka Pitkäkoski: pno, Jukka Pitkänen: trpt, Mikko Välimäki: trpt, Minna Pitkänen: tsax

Kassun jamit


Kassun jamit on laulaja Anne Tammisen koordinoima Hämeenlinnalainen musiikkikollektiivi, joka kokoontuu jamittelemaan Taidekasarmin tiloissa. Kassun jameissa halukkaat soittajat voivat astua lavalle ja päästää kuulijoiden ihmeteltäväksi omat soolonsa. Yhteisissä jameissa mitä tahansa saattaa tapahtua!

The Hämpton Dixieduo


The Hämpton DixieDuo on Hämeenlinnassa perustettu New Orleans -jazzia soittava duo. Ohjelmistossa on vanhaa dixielandjazzia ja bluesia sekä uudelleen sovitettuja vanhoja kotimaisia iskelmiä. Bändin jäsenet ovat monissa musiikillisissa liemissä keitettyjä konkareita. Kokemusta löytyy kansanmusiikista, jazzista, marssimusiikista, rockista ja klassisesta sekä näiden erilaisista yhdistelmistä. Soittajien rautaisen ammattitaidon mahdollistama musiikilla ja musiikkityyleillä leikittely tekee The Hämpton Dixieduosta nautittavan musiikillisen elämyksen. Yhtye on tunnettu railakkaasta ja hyväntuulisesta esiintymistyylistään ja koskaan ei voi tietää mitä keikalla tulee tapahtumaan.

Muusikot: Petri Keinonen banjo, laulu ja lyömäsoittimet; Jussi Harju sousafoni. Petrin yli 30-vuotiseen muusikon uraan mahtuu kansanmusiikkia, bluesia, teatterimusiikkia ja omaa tuotantoa. Jussi Harju on valittu useasti Jazzrytmit -lehden kriitikkoäänestyksissä vuoden jazz-tuubistiksi. Jussin aikaisempia bändejä ovat olleet mm. Storyville Brass Band, Riverside Rascals ja Spirit of New Orleans.

LINNANPUISTON KONSERTTI 1.8.

Hämeenlinna Big Band


Hämeenlinna Big Band on pitkiä perinteitä kantava 18-henkinen orkesteri, jolta taittuvat monenlaiset rytmimusiikin tyylit perinteisestä swingistä souliin ja pop-musiikkiin. Hämeenlinna Big Band on vuosien aikana ilahduttanut paikallista yleisöä monenlaisissa juhlissa ja konserteissa. Linnajazzin pääkonsertissa se on melkeinpä vakiesiintyjä. Orkesteria kipparoi trumpetisti Jykä Ahola.

Janet Evra Quintet


Gloucesterista, Englannista, kotoisin oleva Janet Evra on laulaja, basisti, säveltäjä ja lauluntekijä, joka asuu tätä nykyä St. Louisissa, Yhdysvalloissa. Hän sekoittaa musiikissaan perinteistä bossa novaa, sambaa ja latinojazzia moderneihin vaikutteisiin indie-twistillä ja tuottaa siten tuoretta, puoleensavetävää ja omaperäistä musiikkia. Evra laulaa englanniksi, portugaliksi, espanjaksi ja ranskaksi. Hänen debyyttialbuminsa Ask Her to Dance (2018) sai kriitikoilta suitsutusta. All About Jazz -lehden arvio tiivisti:  ”Jokainen soittaja on huippuluokkaa ja jokainen Evran laulufraasi vaikuttaa olevan hymyn korostama.”

Janet Evra Quintetissä soittavat Will Buchanan (USA) kitarassa, Tomi Kämäräinen rummuissa, Pope Puolitaival saksofonissa ja Tuomo Uusitalo pianossa.

Kuuntele näyte: https://youtu.be/dXNtvJDgS8U

Funky Finns and Happy People feat. Bentality

Mikko Pettinen & Happy People perustettiin Pettisen 2Happy-levyn julkaisun aikoihin 2013. Happy People on esiintynyt festareilla ja klubeilla, tehnyt pari pienimuotoista kiertuetta ja esiintynyt myös Amsterdamissa. Happy People julkaisi Nothing Can Stop My Spirit -studiolivealbumin ja DVD:n joukkorahoituskampanjan avustamana 2016 ja Dance Away -singlen 2017.

2019 Pettisen vanha ystävä Antti Kleemola pyysi Happy Peoplen ydinryhmää Happy People Comboa Helsinkiin yhdelle firmakeikalle housebändiksi. Siitä poiki sitten saman firman 20v juhlakeikat Kaliforniaan San Franciscoon. Tuolla reissulla yksi juhlan vieraista kutsui bändiä Funky Finnsiksi. Noilla keikoilla solistivieraanamme oli American Idolista tuttu Joshua Ledet. Funky Finnsin liiderit Antti Kleemola ja Mikko Pettinen alkoivat tehdä yhdessä biisejä, joihin sanoittajaksi tuli bändin rumpalin Markku Heikkilän vaimo ja TriSis -lauluyhtyeeseen kuuluva ja Happy Peoplen kanssa monet kerrat esiintynyt Jonnu Heikkilä. Jonnu on tehnyt myös monia sanoituksia Mikon Happy People -bändin biiseihin.

Funky Finnsin ensimmäinen single (2020) oli Suomen Punaisen Ristin kanssa yhteistyönä tehty rasisimin vastainen hyväntekeväisyyskappale United We Stand, jossa oli solistivieraita kuudesta eri maasta ja neljästä maanosasta. Kaikki lähtivät mukaan ilmaiseksi ja jokainen kappaleessa mukana ollut äänitti ja kuvasi osuutensa itse omissa kodeissaan koronarajoitusten takia. Solistit olivat Joshua Ledet (US), Manuela Panizzo (IT/UK), Xantone Blacq (UK), David Silvah (BRA), Noel Saizonou (Benin) ja Pettinen sekä Kleemola.

Funky Finnsin toinen korona-ajan julkaisu oli helmikuussa 2021 julkaistu korona-aiheinen Very Dark Winter, jossa on erikoisvieraana nuori räppäri/laulaja Bentality eli Benjamin Paavilainen.

”Tapasin Benkun ensimmäisen kerran videon kuvauksissa ja yhteistyö tuntui niin vaivattomalta, että alettiin aika äkkiä puhua jo tulevista yhteistyökuvioista”, Pettinen sanoo. Niinpä Linnajazzin keikalle bändin vieraaksi lavalle nousee muutaman kappaleen ajaksi myös tämä nuori lahjakkuus Bentality, josta kuulemme ja kuulette vielä paljon.

Very Dark Winterissä on laulusolisteina Antti Kleemola, Mikko Pettinen sekä bändin kitaristi Onni Lonka. Linnajazzin keikalla kuullaan todennäköisesti myös aivan tuoretta Funky Finns -tuotantoa. Funky Finnsin suunnitelmissa on julkaista uusi ajankohtainen humaani soulkappale ja video muutaman kuukauden välein ja aina on mukana joku ulkopuolinen solistivieras.

Funky Finns & Happy People Feat. Bentality: Mikko Pettinen: laulu, Rhodes, trumpetti Antti Kleemola: laulu, koskettimet Onni Lonka: kitarat, laulu, Sampo Tiittanen: basso, Markku Heikkilä: rummut, William Suvanne: saksofonit, Joakim Berghäll: baritonisaksofoni, Hannu Lamminmäki: pasuuna, Teemu Mattsson: trumpetti, Jonnu Heikkilä: laulu, Jepa Lambert: laulu, Hanna-Maria Helenius: laulu, Special guest: Bentality: rap/voc/spoken word.

Kuuntele näyte: https://youtu.be/ATLXzVR0eHQ