Linnajazzin syksy

Jussi Syren and The Groundbreakers
Perjantai 1.10. klo 20, Suistoklubi

Jussi Syren and The Groundbreakers on kansainvälisesti arvostettu bluegrass-yhtye, jonka akustista sointia on kuultu Suomen lisäksi yhdeksässä Yhdysvaltain osavaltiossa ja kuudessa Euroopan maassa. Nyt sitä kuullaan Linnajazzin syksyssä.

Yhtyeen yhdestoista albumi Bluegrass Headquarters sai viiden tähden arvion amerikkalaisessa Roots Music Report -julkaisussa ja highlight-arvion alan ykkösaviisissa Bluegrass Unlimited-lehdessä.

Bändi keikkailee tiiviiseen tahtiin kotimaassa ja ulkomailla. Mandolinisti Syrenin lisäksi yhtyeeseen kuuluvat banjisti Tauri Oksala, kitaristi J.P. Putkonen, sekä basisti Tero Mäenpää. Kaikki yhtyeen jäsenet laulavat.

Kuuntele näyte: https://youtu.be/H1DrVB_2R88

Liput: 22 € Lippu.fi tai ovelta puoli tuntia ennen konsertin alkua

Peela
Perjantai 22.10. klo 20, Suistoklubi

Nuoremman sukupolven jazztaitureista muodostuva kuusihenkinen Peela-yhtye esittää kitaristi-säveltäjä Johannes Granrothin sävellyksiä. Yhtyeen persoonallinen ja notkea groove ammentaa jazzista, funkrockista ja neo-soulista, ja muusikoilla on tilaa leikkiä ja improvisoida. Mukaansatempaava rytminen meininki päätyy etenkin instrumentaali-kappaleihin, mutta Maja Mannila myös koristelee laulullaan kokonaisuutta eloisasti.

Peela esiintyy nyt ensimmäistä kertaa Hämeenlinnassa, Linnajazzin syksy -konserttisarjassa.

Peela on perustettu vuonna 2016 ja julkaisi debyyttialbuminsa Layers toukokuussa 2018. Odotettu toinen levy ilmestyi keväällä 2020.

Yhtyeessä soittavat Johannes Granroth (kitara, laulu, sävellykset), Johan Dahlbo (rummut), Maja Mannila (koskettimet, laulu), Sami Leponiemi (saksofoni), Antti Ahoniemi (basso) ja Mikko Antila (perkussiot).

Peelassa on hieno yhtyekemia, sillä siinä on vain vahvoja persoonallisuuksia, jotka eivät kuitenkaan varjosta toisiaan. Yhdessä nämä talentit ovat vielä enemmän”, Pentti Ronkanen hehkuttaa yhtyeen esiintymistä Suomijazz.com-sivustolla.

Kuuntele näyte: https://youtu.be/WEpWgRrkmlc

Liput: 22 € Lippu.fi tai ovelta puoli tuntia ennen konsertin alkua

Jukka Perko Avara
Lauantai 13.11. klo 19, Hämeenlinnan kirkko

Saksofonisti Jukka Perko on puhutellut kuulijoitaan kirkkokonserteillaan jo vuosikymmenen ajan. Merkkipaaluiksi ovat muodostuneet albumit Kaanaanmaa (v. 2002), Maan Korvessa (v. 2008), Avara (v. 2011) sekä Invisible Man (v. 2016). Pienyhtyeellä soitetut sadat konsertit ovat piirtäneet kauniin kaaren, johon kasvaa jatkuvasti väkevää jatkoa uuden sävelmateriaalin myötä. Jazzin eväin ravittujen Perkon ja kitaristi Teemu Viinikaisen mukana häärii musiikin valtavirtojen ulottumattomissakin kitaroineen urheasti seilaava Jarmo Saari.

Suomalaisuuden juurilla ja perimmäisten kysymysten äärellä, musiikin kauneutta ja totuutta etsiessään Avara päätyy usein soitossaan maisemiin, joihin ei löydä muuten kuin tieltä eksymällä. Kuitenkin, hurjimmankin versioinnin ulottumattomiin jää aina ydin, pyhä, joka ei taivu tulkintoihin. Rohkeus ja nöyryys, tradition kunnioitus ja uuden etsiminen, niukkuus ja runsaus, akustinen ja sähköinen. Kolmikkomme suostuessa näiden vastakohtien voimaan syntyy musiikkia, joka herkistää kuulijansa ja tarjoaa avaran ikkunan arkitodellisuuden ulkopuolelle.

Linnajazzin syksyn kirkkokonsertissa kuullaan musiikkia luovista virsisovituksista aina suomalaisiin klassikoihin.

Kuuntele näyte: https://youtu.be/bxS48gLWFWU

Liput: 22 € Lippu.fi tai ovelta puoli tuntia ennen konsertin alkua

Aki Rissanen
Lauantai 4.12. klo 15, Sibeliuksen syntymäkoti

Aki Rissanen esittää Linnajazzin syksyn soolopianokonsertissa materiaalia uudelta soololevyltään, joka julkaistiin kesällä 2021. Rissasen ennakkoluulottomassa musiikissa  on vaikutteita jazzista vapaaseen improvisaatioon, renessanssimusiikista elektroniseen toisteiseen musiikkiin. Konsertin pituus on noin 45 minuuttia.

Pianisti Aki Rissanen on eräs tämän hetken mielenkiintoisimmista ja seuratuimmista jazzmuusikoista, jonka ura on vahvassa kansainvälisessä nousussa. Hän saavutti merkittävää huomiota arvostetun brittiläisen levymerkin Edition Recordsin julkaistua Aki Rissanen Trion debyyttilevyn Amorandom keväällä 2016. Albumi sai ylistäviä arvioita kotimaassa ja ulkomailla kuten mm. brittilehti Guardianissa sekä tärkeimpiin jazzjulkaisuihin kuuluvassa Jazzwisessa. Helsingin Sanomat nosti levyn ”Vuoden parhaimmaksi”. Levy voitti myös Emma-palkinnon Vuoden jazzalbumi 2016 -kategoriassa.

Rissanen opiskeli 12 vuotta klassista pianonsoittoa ennen kuin siirtyi opiskelemaan jazzmusiikkia. Hän sai arvostetun toisen palkinnon soolopianokilpailussa vuoden 2004 Montreux’n jazzfestivaaleilla. Lisäksi hän voitti Suomen finaalin The Young Nordic Jazz Comets -kilpailussa vuosina 2003 ja 2005. Pariisin La Defense Festival palkitsi hänet parhaana solistina ja parhaasta ohjelmistosta v. 2006.

Kuuntele näyte: https://youtu.be/2jjzueun0Tg

Liput: 16,50 € Lippu.fi tai ovelta puoli tuntia ennen konsertin alkua

Jukka Eskola Soul Trio
Perjantai 21.1.2022 klo 19, Hämeenlinnan teatteri

Linnajazzin syksyn avauskonsertissa yleisöä hyväillään suomalaisen huippuorkesterin musiikilla. Trumpetisti Jukka Eskolan uusin kokoonpano Soul Trio on hurmannut svengillään niin kuulijat kuin kriitikotkin. Yhtyeessä kuullaan Eskolan lisäksi suomijazzin supertähtiä Mikko Helevää (urut) ja Teppo Mäkystä (rummut).

Soul Trion toinen levy julkaistiin 2019. Uudet kappaleet esittelevät rosoista ja sielukasta jazzmusiikkia yhdistettynä Etelä-Amerikan rytmeihin, sekä entistä vapautuneemman yhtyeen, joka haastaa itseään soitannollisesti uskomattomiin suorituksiin.

Yhtyeen musiikin avainsanat ovat juurevuus, rytmi ja svengi, mutta kolmikko pyrkii myös vaikuttamaan kuulijoihinsa hienostuneella dynamiikalla ja välillä jopa minimalistisilla musiikillisilla ratkaisuilla. Jukka Eskola Soul Trion musiikki on rouhean soul- ja latin jazzin perinteestä ammentavaa svengaavaa nykyjazzia parhaimmillaan!

”Huikean trumpettiosaamisen, siis virtuoosisen tekniikan lisäksi Eskolan muusikkous nojaa ainakin seuraaviin suotaviin parametreihin: pettämättömään tyylitajuun, hulppeaan soundiin ja ilmaisuvoimaiseen rytmiikkaan.”

Jyri Ojala, Karjalainen (konserttiarvio, elokuu 2019)

Kuuntele näyte: https://youtu.be/jnn05MNp69Q

Liput: 23,50 € Lippu.fi tai ovelta puoli tuntia ennen konsertin alkua

Jukka Gustavson & Street Level
Lauantai 12.2.2022 klo 20, Suistoklubi

Jukka Gustavson & Street Level on pitkän linjan konkareiden tuore yhtye. Street Levelin musiikki pohjautuu progressiiviseen rockiin, jossa on runsaasti vaikutteita jazzista, funkista sekä 70-luvun popmusiikista. Musiikissa on myös runsaasti tilaa luovalle improvisoinnille.

Esiintyminen Suistoklubilla on uuden Natural High -levyn julkistamiskonsertti. Musiikki on taattua Gustavsonia, ja koko trio on vahvasti edustettuna.

Street Level perustettiin aikanaan muutamaa esiintymistä varten. Yhteinen sävel löytyi kumminkin heti, joten pitkäaikaisempi yhteistyö oli luonnollinen jatke.

Nimeksi tuli rumpali Thomas Törnroosin ehdottama ”Street Level” koska ensimmäinen konsertti soitettiin Porvoon Kahvila Rongossa katutasossa.

Yhtyeellä on takana toistakymmentä esiintymistä ja yhtyeen kemia toimii erinomaisesti. Jukka Gustavson on ehkä parhaimmillaan trio-kokoonpanossa, jossa hänen rikkaat harmoniansa pääsevät eniten oikeuksiin.

Street Level -yhtyeessä soittavat:

Jukka Gustavson, laulu & kosketinsoittimet
Jan-Olof Strandberg, basso
Thomas Törnroos, rummut

Kuuntele näyte: https://youtu.be/XkpqN9wvsZM

Liput: 22 € Lippu.fi tai ovelta puoli tuntia ennen konsertin alkua